Dodeljena nagrada „Sreten Marić“

Kategorija: Aktuelnosti

Ugledna nagrada “Sreten Marić“ uručena je u petak, 15. septembra 2017. godine, u svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu.

Nagradu „Sreten Marić“ ustanovile su Opština Kosjerić i Biblioteka Matice srpske, a od 2005. dodeljuje se svake druge godine za najbolju esejističku knjigu iz oblasti književnosti i filozofije u prethodne dve godine.

Ova značajna nagrada za 2015. i 2016. godinu pripala je ravnopravno dvojici autora – prof. dr Mirku Zurovcu za knjigu „Ideja estetike“, i prof. dr Draganu Prole za knjigu „Pojave odsutnog“.

Prisutne je pozdravio upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović, a u ime Žirija za dodelu nagrade “Sreten Marić” govorio je profesor dr Gojko Tešić. Jedan od ovogodišnjih laureata, Dragan Prole, obratio se publici besedom na temu lika i dela Sretena Marića, a deo njegovog izlaganja bio je posvećen i biblioteci Sretena Marića, koja se kao posebna celina čuva u Biblioteci Matice srpske.

Dodeli su prisustvovali i zamenik predsednika Opštine Kosjerić, Gordana Josipović, kao i kćerka Sretena Marića, koja jedan od članova Žirija.

Nazad
Važno obaveštenje – registracija stambenih zajednica
Napred
Javna sednica komisije za planove – MHE „Godečevo“
Izbornik