Dodeljena nagrada „Sreten Marić“ za 2017. i 2018. godinu

Kategorija: Aktuelnosti

Ugledna nagrada „Sreten Marić“ za najbolje esejističko delo u 2017. i 2018. godini pripala je akademiku Slobodanu Grubačiću za knjigu „Mapa teksta“, u izdanju Izdavačke knjižarnice Zorana Stanojevića. Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu: Katarina Marić – Leobardi, Radovan Popović i Gojko Tešić.

„Slobodan Grubačić je jedan od najznačajnijih naših modernih teoretičara književnosti, esejist i tumač književne prakse, različitih fenomena umetnosti i kulture. „Mapa teksta“ je poslednja u nizu knjiga koje je objavila ova najuglednija privatna izdavačka kuća Zorana Stanojevića („Aleksandrijski svetionik“, „Istorija nemačke kulture“ i „Memorija teksta“). U izdavačkoj recenziji uz „Mapu teksta“ između ostalog se konstatuje da je pisana „u prepoznatljivom stilu, s epigramski sažetom duhovitošću i psihološkim zapažanjem“, potom da je njen autor „Grubačić oblikovao korpus tekstova koji, po zgusnutosti kazivanja i po tome kako se u njima raskrivaju osnovne teze o teško razrešivim pitanjima literarnog teksta, predstavlja njegovo najzrelije ostvarenje. Nastale na ukrštaju poetoloških, književno-istorijskih i kulturno-teorijskih razmatranja, ove studije svedoče o ozbiljnom preispitivanju nekih od ključnih fenomena savremene svetske književne misli.“. „Mapa teksta“ Slobodana Grubačića uzbudljiv je i zavodljiv kritičko-esejistički rukopis, nesporno, značajan trenutak moderne srpske nauke o književnosti“, stoji u obrazloženju stručnog žirija.

Nagradu su danas, u Kosjeriću, uručili zamenik predsednika opštine Kosjerić i zamenik upravnika Biblioteke Matice srpske.

Nazad
Dom zdravlja dobio novo vozilo za patronažnu službu
Napred
Kosjerić na 56. MOSI igrama
Izbornik