Четвртак, 24.09.2020. Званична презентација Општине Косјерић

29. Čobanski dani - Staro pevanje u Srba

Nedelja, 12. jul od 17,30

   Staro pevanje u Srba – glavni program kulturnog dela turističko kulturne manifestacije 29.Čobanski dani okupiće ove godine više od 140 učesnika iz Zlatiborskog okruga. Izvorna narodna pesma je u svom najčistijem obliku očuvana do današnjih dana u narodu kroz rad pevačkih grupa Kulturno-umetničkih društava i u našem kraju predstavlja pravo bogatstvo.

   Poznavaoci muzike i etnomuzikolozi razlikuju veoma lepu i od područja do područja Okruga različitu melodijsku liniju, naročit izbor motiva oko kojega se priča plete i poseban način pevanja: u glas, iz vika, na bas. Bogatstvu pesme dodaje se i lepa narodna nošnja koja takođe od kraja do kraja ima poseban detalj na jeleku, čarapama, pregači, pojasu, košulji ili čak i boju dela nošnje.

   Za nastup pred stručnom komisijom prijavilo se 6 solo pevača, 7 dueta, 13 muških i 7 ženskih grupa. Ocenjivaće ih Dušan Šukletović etnomuzikolog i urednik muzičkog programa Drugog programa Radio Beograda i Goran Lekić profesor muzike i dirigent iz Kosjerića..

   Da se svi ljubitelji narodne tradicije lepo osećaju doprineće i svi meštani Kosjerića koji su nadaleko čuveni po svom gostoprimstvu.

 

 

exchange5 baner

 

blue logo


Baner Pecat 211x81

banner sl list
Нови број - 6/2020
  (10.09.2020. г.) 
banner maticna
banner lpa
banner pisarnica 
-------------------------------------------------
 
-------------------------------------------------