Петак, 10.07.2020. Званична презентација Општине Косјерић

Петар Лазић

ПЕТАР ЛАЗИЋ
(Косјерић, 25. септембар 1960 — Београд, 11. септембар 2017)

Петар Лазић je био српски књижевник, новинар, публициста и универзитетски професор. Живео је и радио у Београду.

Важио је за једног од најугледнијих сатиричара, чија су дела превођена на тридесетак језика, а заступљен је у више од сто светских антологија, енциклопедија, лексикона и зборника.

Новинарску каријеру започео је у студентском радио програму "Индекс 202". Од 1984. до укидања 1996. био је аутор текстова, редитељ и "доживотни" уредник "Индексовог радио позоришта".

 

petar lazic 3Петар Лазић је један од најугледнијих сатиричара данашњице, превођен је на тридесетак језика и заступљен је у више од сто светских антологија, енциклопедија, лексикона и зборника. Између осталог, налази се у најпрестижнијим светским изборима, попут енглеске енциклопедије „22000 Outstanding Intellectuals of the 21st Century“, затим у антологијама: руској „Антология мудрости“, италијанској “I più grandi saggi”, француској “Les plus grands esprits”, и тако даље. 

Новинарску каријеру започео је у студентском радио програму „Индекс 202” као редактор дневне емисије 1982. године. Од 1984. до укидања 1996. био је аутор текстова, редитељ и “доживотни” уредник „Индексовог радио позоришта” (сатирични радио кабаре који је по свим истраживањима био најслушанија радијска емисија у историји СФРЈ и СРЈ). Паралелно са радом у „Индексовом радио позоришту”, Лазић је у листу Младост уређивао сатиричну рубрику „Овој земљи је потребна младост”, а потом у магазину "Дуга" сатиричну рубрику „Дуга иза облака”. Био је уредник у издавачкој задрузи Белетра а у издавачкој кући Данга директор и главни и одговорни уредник. 

Од средине деведесетих до данас био је главни и одговорни уредник сатиричног листа "Наша крмача", директор и главни и одговорни уредник сатирично-политичког магазина "Бре!", директор и главни и одговорни уредник дневног листа "Глас јавности", помоћник одговорног уредника дневног листа "Блиц" и помоћник главног и одговорног уредника програма "Београд 202". 

Поред „Индекса 202”, „Индексовог радио позоришта”, радио драма, као и великог броја појединачних ауторских емисија на свим програмима Радио Београда – на "Радио Пингвину" Лазић је водио и уређивао ауторски серијал под називом „Емисија коју нису појели скаквци”, који су београдски новинари у анкети прогласили за најбољу радијску емисију у 1995. години, одмах испред „Индексовог радио позоришта”, док је она у исто време те године била друга по слушаности у Србији, иза „Индексовог радио позоришта”. Од 2003. до 2005. уређивао је и водио на таласима Београда 202 веома слушану емисију „Бре 202” (коју је радио са екипом сарадника из магазина "Бре!"), из које су објављена два CD-а са сонговима, као и два CD-а са емисијама. Од 2008. уређивао је и водио на програму Београд 202 емисију „Црно-бели свет”, а од 2014. до 2016. године емисије „Црна рупа” и „Уместо црне рупе”. 

Новинске и публицистичке текстове, прозу, поезију и афоризме, као и стручне и научне радове Лазић је објављивао у стотинак листова и часописа у Србији и свету. Сталне колумне писао је за: "Књижевну реч", "Нин", "Либерал", "Бре!", "Црту", "Марку", "Глас јавности", "Блиц" и "Илустровану политику". Фељтоне је објављивао у "Гласу јавности" и "Нину". 

Хваљен и кажњаван. За иста дела, за која је награђиван – привођен је и подизане су кривичне оптужнице, искључиво због “Вређања имена и дела председника државе”, у периоду пре и за време режима Слободана Милошевића. 

На Факултету за медије и комуникације у Београду држао је наставу из предмета: Вештина убеђивања у медијима, Критичка литература и реторика, Реторика и јавни наступ, Комуникација и техника убеђивања (основе) и Комуникација и техника убеђивања (полемике и дебате). 

Био је шеф посланичке групе (ДЕПОС–НД) у Скупштини Србије, као и потпредседник скупштинског Одбора за културу и информисање. У јуну 1994. поднео је оставке на све функције. Једини је шеф посланичке групе у историји српског парламента који је поднео оставку на ту функцију и напустио Скупштину. 

-ОБЈАВЉЕНЕ КЊИГЕ-

 • "Зауставите планету хоћу да сиђем" (1982) – поезија
 • "На зубатом сунцу" (1988) – сатирични афоризми (пет издања)
 • "Хероји Булевара револуције" (1990) – текстови за “Индексово радио позориште” (два издања)
 • "Опело за мртво море" (1994) – сатирична поезија (четири издања)
 • "Године заплета" (1997) – текстови за “Индексово радио позориште” (два издања)
 • "Кратка историја душе" (2001) – проза (три издања)
 • "Нема малих улога" (2002) – публицистика (три издања)
 • "Брелешке" (2002) – публицистика (два издања)
 • "Мали велики људи" (2004) – дечији афоризми (два издања)
 • "Царство земаљско" (2005) – сатирични афоризми (два издања)
 • "Шљива, бре" (2007) – мултидисциплинарна монографија (двојезично на српском и енглеском)
 • "Обећана земља" (2009) – публицистика
 • "Атерирање небеског народа 1" (2009) – публицистика
 • "Атерирање небеског народа 2" (2009) – публицистика
 • "Савршена самоубиства" (2011) – роман

 

 

 

exchange5 baner


Baner Pecat 211x81

banner sl list
Нови број - 1/2020
  (03.01.2020. г.) 
banner maticna
banner lpa
banner pisarnica 
-------------------------------------------------
 
-------------------------------------------------

 

A- A A+
 
 

 
 
 
 
baner poverenik 

registar stambenih zajednica banner

Временска прогноза

vremene logo

106 radio logo