Петак, 10.07.2020. Званична презентација Општине Косјерић

Миладин Миша Зарић

МИЛАДИН МИША ЗАРИЋ
(Сеча Река код Косјерића, 1889 - Београд, 1976.)

Био је учитељ, најпознатији по томе што је током операције ослобађања Београда у Другом светском рату, у зору 20. октобра 1944, пресекавши жице детонатора, спасао од рушења минирани Стари савски мост у Београду. Зарић није био припадник војске, него обичан грађанин који је живео у близини моста и, приметивши припреме Немаца за рушење, решио да искористи своје деминерско знање стечено у Балканским ратовима и Првом светском рату. За своје заслуге, Зарић је добио већи број југословенских и страних одликовања и других признања. 

miladin misa zaricРођен је 1889. године у Сечој Реци. Основну школу завршио је у свом месту, а Учитељско-богословску школу завршио је 1909. године у Призрену. Те године је почео да ради као учитељ у Сечој Реци, па све до балканских ратова, када иде у рат. У балканским ратовима био је резервни официр, инжењерац. За своје заслуге у оба рата добио је по једну Обилића звезду. 

У другом светском рату био је мобилисан и нашао се на Косову. Избегао је заробљавање и долази у Косјерић. У Косјерићу, за време немачке рације за стрељање на Буковима, бива ухваћен, али непажњом немачког стражара успева да побегне. 

Око 1930. године био је управитељ школе у Косјерићу. Пошто није хтео да води ђаке на Врбицу, министар просвете га, по казни, премешта у Жарково, одакле одлази у пензију. 

За време Београдске операције, 20. октобра 1944. године, становао је у близини моста на Сави, у подруму, јер су Немци били у стану. Из подрума је видео како Немци минирају мост. Без размишљања о последицама, узео је ашов и кренуо преко моста као избеглица и том приликом је исекао каблове и вратио се натраг, уз мање рањавање. На тај начин спасао је стари гвоздени мост и омогућио нашим и совјетским трупама да пређу на другу страну без великих губитака. За овај подухват добио је два наша Ордена, два совјетска, два бугарска и један од бугарског генерала Стојчева. Дакле, седам ордена.

stari savski most

Први му је 30. децембра уручио др Иван Рибар, председник АВНОЈ-а, а потом два генерал Жданов, који му је том приликом рекао: "Знам све о вама. Мајка Русија никада неће заборавити Ваше дело. Наш маршал Толбухин рекао је да сте Ви наш херој..." 

Зарић се бавио пчеларством, па је 1977. године, непосредно по његовој смрти, новообновљено Друштво пчелара Косјерића названо по њему. 1990. године, мала улица у насељу Борча IV такође је понела његово име. 

Средином 2013. године, започета је поновна иницијатива за преименовање Старог савског моста, која је донела Зарићу и његовом делу већи простор у медијима. Ангажовањем учесника иницијативе, јуна 2013, испод Старог савског моста постављена је табла са Зарићевим ликом и кратком биографијом. Марта 2014. године, откривена је спомен плоча на кући у којој је Зарић живео у Косјерићу. Маја 2014. године, Скупштини града Београда званично је поднета иницијатива са петицијом да Стари савски мост 20. октобра 2014. понесе име Миладина Зарића, поводом 70. годишњице спасавања моста. Ова иницијатива није благовремено стављена на дневни ред Скупштине града, али је Градска општина Савски венац 20. октобра 2014. открила спомен плочу Миладину Зарићу у Карађорђевој улици, на кући у којој је Зарић живео током Другог светског рата. Иницијатива за преименовање моста је званично и даље у процедури у Скупштини града.

 Преминуо је 1976. године, у осамдесет седмој години живота. 

 

 

exchange5 baner


Baner Pecat 211x81

banner sl list
Нови број - 1/2020
  (03.01.2020. г.) 
banner maticna
banner lpa
banner pisarnica 
-------------------------------------------------
 
-------------------------------------------------

 

A- A A+
 
 

 
 
 
 
baner poverenik 

registar stambenih zajednica banner

Временска прогноза

vremene logo

106 radio logo