Четвртак, 21.01.2021. Званична презентација Општине Косјерић

Милан Јовчић

МИЛАН ЈОВЧИЋ
(Бершићи, Горњи Милановац, 1929 - Косјерић, 27. септембар 2001.)

Шаховска легенда овог краја. Рођен је 1929. године у Бершићима код Горњег Милановца, али је цео свој радни век провео као наставник математике у основној школи и Сечој Реци, где је и пензионисан. 

Душан Бућан је у "Историји шаха" о Милану Јовчић записао следеће: "Аксиома Максима Горког сажете у реченици "Човек, како то гордо звучи", персонифицира и једног од најталентованијих југословенских шахиста, до сада непревазиђеног дописног шахисту. Ако се уопште може говорити о живим легендама нашег шаха, онда овај епитет свакако припада и овом човеку из Сече Реке код Косјерића, тамо у брдима ужичког краја". 

Милан Јовчић је једини учесник свих 28 шампионата дописног шаха Југославије, од чега је 7 пута био шампион Југославије у дописном шаху (први је игран 1953/54. године). То је и светски рекорд у броју учешћа и броју освојених титула на оваквим шампионатима. 

Први пут је наступао на турниру 1949. године, када је на полуфиналном турниру за омладинце заузео 5. место. Сениорски првак Србије постао је 1956. године. Титулу шаховског мајстора освојио је на Међународном турниру у Ужицу 1966. године, а ФИДЕ мајстор је постао 1978. године, такође на Међународном турниру у Ужицу. 

У дописном шаху интернационални мајстор је постао на Трећој дописној олимпијади у шаху 1965. године, а на Међународном велемајсторском турниру "Србија 30", постигао је норму за дописног велемајстора. Титула му је званично призната 1985. године. 

Да је Милан Јовчић још у младости био талентован шахиста, доказује и једна партија шаха између њега и Светозара Глигорића, легенде југословенског шаха, одигране 1958. године. 

jovcic gligoric 1958

Глигорић је тада био на врхунцу своје моћи у шаху и шампион Југославије у турнирском шаху, а Јовчић првак у дописном шаху. Победник у овој партији, као што се види, био је М. Јовчић. Ова партија обишла је тада цео свет, а запажена је и у Русији, шаховској велесили. 

Јовчић је био стандардни репрезентативац Југославије у дописном шаху. Водио је секцију подмлатка у шаху у основној школи у Сечој Реци, а помагао је и ШК "Сјечицу". 

e upravaИсказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19

 

exchange5 baner

 

blue logo


Baner Pecat 211x81

banner sl list
Нови број - 1/2021
  (15.01.2021. г.) 
banner maticna
banner lpa
banner pisarnica 
-------------------------------------------------
 
-------------------------------------------------

 

A- A A+
 
 

 
 
 
 
baner poverenik 

registar stambenih zajednica banner

Временска прогноза

vremene logo

106 radio logo