Недеља, 13.06.2021. Званична презентација Општине Косјерић

Kruška stara 60 godina privukla vajare da stvaraju umetničko delo u Kosjeriću

 
 
Opština Kosjerić
"One is not enough"
Pripremio:
Marko Jovanović
Nedelja, 21. oktobar  2012. g. 

Kosjerić. Na tromeđi sela Mušića, Bjeloperice i Subjela u opštini Kosjerić, stablo kruške staro oko 60 godina privuklo je dvoje mladih vajara iz Beograda da stvore jedno pravo umetničko delo. Na Vašem porodičnom imanju Sanja i Ranko, mladi vajari iz Beograda došli su da „stvaraju“ umetnost. Koji je bio povod za to i zašto su tražili baš tako staro drvo?
- Sanja i Ranko obilazili su nekoliko lokacija i tražili usamljeno drvo na livadi, bez objekata koji bi ulazili u kadar. Pre oko 6 dana došli su da pogledaju teren, svidela im se lokacija i danas su došli da snimaju, uz našu dozvolu da stablo mogu da odseku. I tako je cela priča počela. Tokom snimanja ideje su se rađale i rađale, ali su se ipak držali scenarija. Umetnici – vajari danas su bili na visini zadatka, a namučili su se sa sečom kruške, jer je to najtvrđe stablo koje postoji. Za posečeno stablo, oni će posaditi dva nova kalema da ih, kako oni kažu, ne bije maler. Zadovoljstvo je bilo družiti se sa takvim umetnicima i jedva čekam njihov sledeći poziv i dolazak – priča sa osmehom Tihomir Todorović, domaćin ovog imanja.

Stvaralaštvo Sanje Latinović (1983) i Ranka Đankovića (1978) pravi je izazov za “stvaranje” umetnosti. Problemski ga možemo kontekstualizovati na nekoliko različitih načina i shodno tome posmatrati sa veće ili manje udaljenosti. Njihovo delovanje treba posmatrati u sklopu njihove pripadnosti grupi umetnika koja je svoju inicijativu uobličila u projekat pod nazivom “Treći Beograd”, koji je zamišljen kao umetnička zadruga, ali i osoben, mentalni i fizički prostor umetnosti. U okviru umetničkih praksi i strategija „Trećeg Beograda“ koje podrazumevaju umrežavanje, kolektivni rad i stvaranje kao proces koji uključuje komunikaciju dva ili više umetnika, performansi Sanje Latinović i Ranka Đankovića predstavljaju sintezu njihovih individualnih produkcija.

Dosadašnju produkciju Sanje Latinović, jednako kao i Ranka Đankovića, karakteriše stalno proširenje polja likovnosti, ne samo u tehničkom ili medijskom smislu. U dosadašnjoj, zajedničkoj produkciji Latinovićeve i Đankovića, naznačena svojstva još su više potencirana. U prvom, u ciklusu od ukupno pet performansa koji će biti realizovani, pod nazivom „Movements: White“ (2012) izvedeno je prenošenje peska sa kraja na kraj zidnog platna sinhronizovanim pokretima učesnika od kojih su na površini zida transparentni bili samo njihovi udovi.

Sledeća etapa njihovog zajedničkog delovanja je performans pod nazivom „One is not enough“. Performans čine tri scene nejednakog trajanja. U prvoj i poslednjoj sceni učesnici, naoružani sekirama, počivaju na stablu i pored oborenog stabla, u svečanim i ukočenim pozama, odeveni u bele kostime. Radnja između prve i poslednje scene prekida dugo dobovanje sekira po stablu drveta. I ovde je glavna materija - drvo, shvaćena elementarno, i materija je investirana u procesu menjanja svesti, a njen ostatak u vidu drvenih ljuski sačuvan je kao „zapis“ o izvršenom aktu. Nakon jednočasovne “borbe” sa stablom kruške, ovo dvoje mladih vajara uspeli su da stablo obore i prevaziđu mnogobrojne prepreke na koje su nailazili. Drvo kao element regeneracije, koja je koncept vremena, biva oboreno, proces regeneracije je prekinut, vreme, fizičko i istorijsko, zaustavljeno je u mirnom počivanju, iščezlo u belini. Pitanje koje se postavlja je pitanje učešća i odgovornosti u nezaustavljivom procesu koji ovaj rad osvedočava, a odgovor na to pitanje stoji u naslovu rada: „One is not enough“.

Na pauzi između snimanja, iskoristio sam priliku da porazgovaram sa mladim vajarima, saznam nešto više o njihovim zajedničkim projektima, i oni su mi rekli:

1. Kako ste se odlučili da dođete baš u Kosjerić, tačnije u ovo selo?

- Već duže vreme tražimo staro drvo i do sada smo obišli 4 lokacije. Na jednoj lokaciji smo već snimali, ali nismo bili zadovoljni urađenim, pa smo se odlučili da to ponovimo. Za izbor ove lokacije dosta nam je pomogao kolega Vaske. Prvobitna ideja bila je da se drvo seče u šumi, ali zbog pojedinih kadrova, odlučili smo se da to bude čist crtež bez ikakvih objekata u pozadini. Prvo snimanje uradili smo u dvorištu 3. Beograda, drvo smo isekli, ali nije bilo distance za kamere i kadrovi su bili nejasni. Zbog toga smo se odlučili za ovu prostranu poljanu i prirodu koja je okružuje. Inače, ovo je drugi projekat koji zajedno radimo, u planu su još tri, tako da ćemo kada sve završimo organizovati izložbu svih 5 projekata. Prvi projekat bio je izložen u galeriji 73 u Beogradu od nazivom “Movements: White”, a drugi projekat koji danas na ovom mestu snimamo nosiće naziv “One is not enough”, koji će biti izložen u prvoj polovini sledeće godine.

2. Već jednom ste sekli stablo. Da li ste zamišljali da će posao sečenja stabla kruške biti ovako težak?

- Zamišljali smo da će biti teško, ali ovo je bio baš težak posao. I prvo sečenje je bilo teško, mislili smo da smo se malo uhodali i stekli tehniku, ali ovo je bio nov izazov. Po ranama i žuljevima na rukama se može sve zaključiti, ali nije nam žao jer se rezultat vidi. Bol ćemo brzo zaboraviti ako naš projekat bude uspešno realizovan. Ponavljanje rada je dobitna kombinacija. Prvo sečenje je bila samo vežba (kroz smeh).

3. Da li ćete u budućnosti posetiti još neko mesto u Kosjeriću za potrebe snimanja?
- U ovo selo ćemo doći ponovo kada budemo sadili 2 nova stabla kruške. Čuli smo da ima još dosta lepih predela, ali otom-potom.

4. Kakvi su vam utisci o ovom selu, prirodi i ljudima?
- Kada dođemo na ovakva mesta osećamo se prelepo. Priroda je lepa, ljudi su extra, a Todorovići su bili pravi domaćini i nije moglo biti bolje.

Na 30-tak metara od kruške nalazi se bunar koji je stariji od stabla. Da li je upravo on ostavio krušku u životu toliko dugo godina, ili je majka priroda opet umešala “svoje prste”, to niko ne može da proceni. Bitno je da je još jedna “umetnička priča” uspešno realizovana i da je kreativnost bila na visokom nivou. Ostaje nam da se nadamo da će još po koja “umetnička duša” posetiti neku prirodnu lepotu Kosjerića, stvoriti umetničko delo za uspomene generacijama koje dolaze.

e upravaИсказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19

 

exchange5 baner

 

blue logo


Baner Pecat 211x81

banner sl list
Нови број - 9/2021
  (05.04.2021. г.) 
banner maticna
banner lpa
banner pisarnica 
-------------------------------------------------
 
-------------------------------------------------

 

A- A A+
izbori 2021
 
 

 
 
 
 
baner poverenik 

registar stambenih zajednica banner

Временска прогноза

vremene logo

106 radio logo