Субота, 26.09.2020. Званична презентација Општине Косјерић

Održan prvi Sabor na Kneževom polju

Opština Kosjerić
Aktuelnosti
                                                                         
 
 
Nedelja, 12. avgust 2012. g.
 
Kosjerić. Petnaestog avgusta 415. godine, pronađene su na čudesan način mošti sv. prvomučenika i arhiđakona Stefana, što Crkva naziva obretenjem. Ovaj praznik je u narodu nazvan letnjim sv. Stefanom. Naime, telo prvomučenika je prvobitno bilo pokopano u jednom selu blizu Jerusalima, što se otkrilo kroz san nekom svešteniku. Kad su patrijarh i vladike otvorili pronađeni Stefanov kovčeg, zemlja se zatresla i čulo se anđelsko pojanje, dok se miomiris razlio po celoj okolini. Tada je svetinja preneta u Jerusalim. Kasnije su svete mošti odnete u Carigrad, gde je podignuta i kamena crkva posvećena svetitelju. U našem narodu današnji svetac se naziva Stefan Vetroviti i poštuje se da ne bi vetar oduvao seno, slamu, a doneo razne bolesti. Dok neke porodice proslavljaju ovaj dan kao svoju krsnu slavu, u drugim krajevima se drže zavetine i nose litije.
 
{youtube}2JcVr-zQ_BY{/youtube}
Juče je na Kneževom polju, ispod malog Povlena, održan I Sabor kojim se obeležava prenos svetih moštiju sv. Stefana. U tu čast, liturgiju su služili: Arhimandrit Avaku - Iguman manastira Lelić; Protojerej-stavrofor Dragan Aleksić; starešina Hrama Presvete Bogorodice u Valjevu Toma Pavlović i profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu prota Milan Kovačević. Organizatori Sabora su manastir Lelić; Klub „Ars nova“; Turistička organizacija grada Valjeva i meštani Povlenskih sela. Pokrovitelji Sabora su grad Valjevo i opština Kosjerić.
 
Pre početka takmičenja u kazivanju narodnih zdravica, proizvođači su prezentovali razne vrste rakija, lekovitog bilja, voća, meda, a sa svojom ponudom su se predstavila turistička i ekološka udruženja.
Takođe, ljubitelji dobre hrane nisu bili uskraćeni da uživaju u bogatoj trpezi domaćica iz seoskog turizma, ali i da kupe po koji proizvod starih zanata koji je bio izložen na štandovima raznih prodavaca. U kulturnom programu trube su zagrejale sve posetioce, igralo se i kolo, a atmosferu su dodatno zagrejala kulturno-umetnička društva sa svojim programom, frulaši, guslari, harmonikaši i drugi muzički velemajstori.
 
Stručni žiri za nadmetanje za najbolju narodnu zdravicu, u sastavu: Akademik Milosav Tešić; Arhimandrit Avaku - Iguman manastira Lelić; Petar Pajić – pesnik; Radovan Marković – književnik; Petar Lazić – književnik i Prota Dragan Aleksić, imali su veoma težak zadatak jer se za ovo takmičenje prijavilo 9 zdravičara. Prvo mesto zauzeo je Željko Savić iz Gornjeg Milanovca i osvojio nagradu od 30.000 dinara. Drugoplasiranom Dragiši Simić iz Lazarevca pripala je nagrada od 15.000 dinara, dok je treće mesto zauzeo dvanaestogodišnji Marko Vitezović iz Kosjerića i osvojio nagradu od 10.000 dinara. Jedno je sigurno, Srbija ima dosta dobrih govornika narodnih zdravica i umotvorina, tako da se narodno stvaralaštvo ne da zaboraviti.
 
Među gostima Sabora mogli su se videti gdin Slobodan Gavrilović – direktor Službenog glasnika iz Beograda; predsednik Skupštine Srbije gdin Nenad Stefanović; gdin Dragan Jeremić - direktor Direkcije za puteve Valjevo; dr Milan Radovanović – direktor geografskog instituta Beograd; mr Dragan Vujadinović - predsednik Opštine Kosjerić; članovi Gradskog veća grada Valjeva – gdin Nikola Radojičić i gdin Vladimir Nikolić kao i mnoge druge zvanice.
 
Prvi Sabor ispod malog Povlena je veoma uspešno realizovan, a dokaz za to je veliki broj posetilaca koji je uživao kako u bogatom programu, tako i u prelepom prirodnom ambijentu i svežem vazduhu koji se teško nalazio tokom ovih letnjih vrućina.
Deo video zapisa možete pogledati ovde
          

 

 

exchange5 baner

 

blue logo


Baner Pecat 211x81

banner sl list
Нови број - 6/2020
  (10.09.2020. г.) 
banner maticna
banner lpa
banner pisarnica 
-------------------------------------------------
 
-------------------------------------------------

 

A- A A+
 
 

 
 
 
 
baner poverenik 

registar stambenih zajednica banner

Временска прогноза

vremene logo

106 radio logo