Уторак, 26.01.2021. Званична презентација Општине Косјерић

Дом здравља добио грант Министарства здравља и Светске банке

Среда, 04. децембар 2019.

grant dz kosjeric04122019У петак 29.11.2019. године у Амфитеатру Ургентног центра Клиничког центра Србије одржано је свечано потписивање уговора о додели грантова за унапређење квалитета примарне здравствене заштите.
Финансијска средства и подршка спровођењу програма грантова за пројекте усмерене на унапређење квалитета здравствених услуга у примарној здравственој заштити обезбеђени су у оквиру „Другог пројекта развоја здравства Србије“ Министарства здравља и Светске банке.
Oд 159 Домова здравља у Републици Србији, 83 Дома здравља добила су грант.
На нивоу Здравственог центра Ужице пет Организационих јединица добило је грант од којих је једна Дом здравља Косјерић.
Менаџмент Дома здравља Косјерић још једампут је потврдио да су брига о здрављу својих суграђана, као и унапређење у пружању здравствених услуга њихови апсолутни циљеви.
Несебичним трудом и радом пројектног тима израђен је пројекат за који су одобрена средства у износу од 1.920.000,00 РСД, а чији су циљеви:
Унапређење квалитета у лечењу хроничних болести (дијабетеса и кардиоваскуларних болести), унапређење квалитета здравствене заштите жена и повећање обухвата циљаног становништва у погледу превентивних здравствених услуга и програма скрининга. Стратегија реализације овог пројекта подразумева набавку кардиолошке ултразвучне сонде, као и едукацију специјалисте опште медицине и специјалисте гинекологије и акушерства из области ултразвук срца, ултразвук крвних судова екстремитета и врата и ултразвук дојки. Код пацијената код којих након скрининга постоје индикације или фактори ризика, патолошке промене биле би дијагностиковане у најранијој фази чиме би се започело благовремено лечење. Пацијентима би здравствена заштита била доступнија и неби морали на овакве прегледе да чекају, нити да се излажу трошковима одласка на ове прегледе у Ужице. Такође планирана је и едукација високе струковне медицинске сестре у школи цервикалне цитологије за цитоскринере. До сада током превентивних гинеколошких прегледа узоркован је материјал за Папа тестове и слат на читање у ОБ Ужице, такође током превентивног гинеколошког прегледа вршен је клинички преглед дојки а пацијенткиње са уоченим променама упућиване се на УЗ у ОБ Ужице. Након едукације превентивни гинеколошки прегледи били би потпуни а пацијенткиње код којих већ постоје промене могле би да се прате и контролишу у Дому здравља Косјерић. Набављена опрема и едукован кадар је нешто што ће остати Дому здравља Косјерић и након истека финансирања овог пројекта. Пројектне активности наставиће да се спроводе континуирано у свакодневном раду. Организационе промене биће усвојене као начин функционисања Дома здравља у пружању здравствених услуга чиме ће здравствена заштита становницима са ове територије бити доступнија, обављени прегледи потпунији и квалитетнији.

e upravaИсказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19

 

exchange5 baner

 

blue logo


Baner Pecat 211x81

banner sl list
Нови број - 1/2021
  (15.01.2021. г.) 
banner maticna
banner lpa
banner pisarnica 
-------------------------------------------------
 
-------------------------------------------------

 

A- A A+
 
 

 
 
 
 
baner poverenik 

registar stambenih zajednica banner

Временска прогноза

vremene logo

106 radio logo